W kuchni pracujemy: gotujemy, smażymy, pieczemy, robimy kanapki, zmywamy naczynia. Jak przy każdej pracy, tak i tutaj konieczne jest przestrzeganie określonych zasad. W kuchni dotyczą one ustawienia urządzeń kuchennych (krajalnic, robotów itp.) i umieszczenia blatów roboczych a także korzystania z garnków, talerzy, noży kuchennych itp.
Od tego, jak przechowujesz żywność, jak ją poukładasz w lodówce i zamrażarce, zależy twoje zdrowie i dobry smak potraw. Właściwe przechowywanie żywności jest szczególnie istotne zwłaszcza po świętach, gdy zostaje nam mnóstwo jedzenia.
DRZWI - To idealne miejsce na olej, dżemy, przetwory, przyprawy, soki w kartonach, sosy w butelkach oraz jajka.
SZUFLADY - Zmieszczą się w nich warzywa i owoce. To również doskonały schowek na twarde sery w pojemnikach, które smakowicie tu dojrzeją.
GÓRNA PÓŁKA - Najwyżej trzymaj wodę, soki i napoje, przetwory oraz dżemy i powidła.
ŚRODKOWA PÓŁKA - Tu układaj sery, wędlinę (w woskowanym papierze), mleko, kefiry, jogurt, twarożki, ciasta oraz masło w ciemnym pojemniku (inaczej zjełczeje pod wpływem ostrego światła). Na tym poziomie przechowuj również garnki z gotowymi domowymi potrawami.
DOLNA PÓŁKA - Tuż nad szufladami, gdzie jest najzimniej, bez obaw możesz przechowywać mięso oraz ryby.
Pamiętaj:
- Nie przechowuj w lodówce nie przeznaczonych do tego celu talerz, noży, krajalnic itp.
- Garnki i naczynia, w których przechowujesz gotowe obiady, zamykaj przy pomocy pokrywki.