Producenci
Promocje
Garnek 5,7 l z pokrywką, Function 4 WMF
Garnek 5,7 l z pokrywką, Function 4 WMF
683,00 zł 499,00 zł
szt.
Patelnia żeliwna do serwowania 16x11 cm, Judge
Patelnia żeliwna do serwowania 16x11 cm, Judge
99,00 zł 69,00 zł
szt.
TYP - Chlebak,czerwony, Vintage Kitchen
TYP - Chlebak,czerwony, Vintage Kitchen
219,00 zł 179,00 zł
szt.
Patelnia grillowa indukcja Stellar
Patelnia grillowa indukcja Stellar
199,00 zł 169,00 zł
szt.
Brytfanna Arcana 28cm, 4,5l Fissler
Brytfanna Arcana 28cm, 4,5l Fissler
799,00 zł 499,00 zł
szt.
Filiżanki  izolowane 2×250ml, Judge
Filiżanki izolowane 2×250ml, Judge
69,00 zł 39,00 zł
szt.
Garnek/Brytfanna Professional 6,0l Silit
Garnek/Brytfanna Professional 6,0l Silit
669,00 zł 499,00 zł
szt.
Fellow Ode - Młynek automatyczny  +3 % rabatu
Fellow Ode - Młynek automatyczny +3 % rabatu
1 549,00 zł 1 299,00 zł
szt.
Nakrycie stołu

Wypolerowane sztućce pochodzące z jednego kompletu układa się po obu stronach nakrycia w kolejności ich użycia - skrajnie położone sztućce używane są w pierwszej kolejności. Przy nakryciu nie powinno znajdować się więcej niż trzy pary sztućców - pozostałe podajemy przy serwowaniu kolejnych dań.

sztućce

Łyżki układa się miseczką do dołu, natomiast ostrza noży kieruje się w stronę talerza. Po lewej stronie nakrycia kładzie się widelce do zakąsek i dania głównego, po prawej natomiast nóż do przekąsek, łyżkę do zupy i nóż do dania głównego. Po przeciwległej siedzącemu stronie nakrycia kładzie się sztućce deserowe równolegle do krawędzi stołu - dalej od talerza łyżeczki skierowane miseczką w lewą stronę a bliżej przeciwnie skierowany widelczyk.

Układ sztućców na talerzu ma swoją symbolikę. Równoległe w oddaleniu mówią o chwilowej przerwie w trakcie jedzenia, dodatkowo skrzyżowane świadczą o prośbie nie zabierania pustego talerza (możliwość dokładki), natomiast ułożone razem równolegle tak by wskazywały godzinę piątą oznaczają zakończenie konsumpcji.

symbolika

Sztućce raz wzięte do rąk nie powinny z powrotem dotykać obrusa, a odkładając je, nie opiera się ich o stół ani brzeg talerza, lecz kładzie na talerzu - stąd też zwyczaj brania dokładek do nie zapełnionego talerza, na którym zawsze pozostaje wystarczająca ilość miejsca na sztućce. W zależności od dania głównego podawane są odpowiednie sztućce. Szczególnie przy daniach niestandardowych - jak ryby czy owoce - zamiast typowych sztućców podawane są sztućce do ryb: specjalny widelec z głębszym wycięciem pomiędzy środkowymi zębami oraz nóż w kształcie łopatki zaostrzony na końcu umożliwiający jedzenie ryb lub otwieranie ostryg. Zwraca się uwagę także na dodawanie np. nożyków owocowych do owoców egzotycznych

wikipedia.pl

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl